+34 933 094 274
info@ictineu.net

 

C.C.C.: 2100-0805-81-0200751925 IBAN: ES41 2100 0805 8102 0075 1925 SWIFT: CAIXESBBXXX

Comença l’exploració dels fons marins de les aigües catalanes!

L’ICTINEU 3 ja és una realitat, ajuda’ns a posar-lo al servei de la ciència

Descripció del projecte

Hem acabat la construcció del submarí científic ICTINEU 3, per a 1200m de profunditat i tres tripulants, un dels més moderns i eficients del món. Hem fet les proves de taller, piscina, port i mar, incloent una immersió fins a 1.000 metres, i han estat un èxit. L’ICTINEU 3 ja és un submarí plenament operatiu, homologat, certificat i classificat, el 2on submarí per a més profunditat de la Unió Europea i el 9è del món.

Gràcies al vostre suport, i als primers 30.000 euros aconseguits en aquesta campanya, hem assolit la primera fita, acabar les proves de mar i obtenir tots els certificats, homologacions i matrícula del submarí. Ara hem de començar l’exploració!

Amb aquesta fita hem culminat 10 anys de R+D+i, i hem aconseguit que la comunitat científica internacional disposi d’un nou vehicle per explorar i investigar els fons marins i que l’ICTINEU 3 es converteixi en una eina excepcional al servei de la ciència i de la societat, en benefici de la humanitat.

“Un país sense investigació científica i tecnològica viurà hipotecat i morirà ICTINEU 3

Comença l’aventura de l’exploració

Amb l’ICTINEU 3 ja hem fet 58 immersions i ja hem fet les primeres descobertes, la major part a la costa de Niça. Ara cal que comencem l’exploració dels fons marins de les aigües catalanes. Per poder-ho fer necessitem el vostre suport.

Hem preparat un pla d’exploració en quatre fases repartides en quatre anys i necessitem el vostre suport per poder començar, en aquests moments tant difícils per la recerca científica. Començar amb el suport popular i immersions per demostrar el potencial de l’ICTINEU 3, amb campanyes pluruidisciplinars, per acabar fent recerca en projectes públics amb fons nacionals i europeus.
Us demanem que ens torneu a donar un altre cop de mà. Necessitem entre 60.000 i 100.000 euros, una xifra que ens permetrà fer les primeres campanyes científiques a les costes catalanes i a poc a poc, anar completant l’equipament científic, braç robòtic, etc.
Fins ara només s’ha explorat entre un 2% i un 5% de tots els mars i oceans i es coneix molt millor la superfície del planeta Mart que el fons del mar. Només ampliant aquest coneixement podrem cuidar el nostre mar i fer-ne una gestió i aprofitament més òptim i respectuós. Del mar depèn una part important de la nostra economia, però també és el nostre gran rebost i ens dóna l’aire que respirem.  
PIC_BIOLOGIA_2

PIC_BIOLOGIA_1

PIC_BIOLOGIA_3

TECNOLOGIA DE PRIMERA PER A UN PAÍS DE PRIMERA

L’ICTINEU 3 és el primer submarí català des dels dos Ictineus de Narcís Monturiol, construïts el 1859 i el 1864. Igual que els seus predecessors és un exemple d’innovació i disseny i un motiu d’orgull nacional, ja que el 100% del disseny i l’enginyeria han estat fets a Catalunya.

És un submarí punter tecnològicament i que aporta solucions innovadores a la tecnologia submarina, com ara nous materials constructius, automatització, i sistemes energètics pioners a nivell mundial. Està dissenyat per submergir-se a una profunditat màxima de 1.200 metres i pot portar un pilot i dos passatgers. Ara que ja és operatiu, s’ha convertit en el novè submarí per a més profunditat del món. Només les grans potències poden anar més avall (Xina, Japó, França, Rússia, EUA).

UN PROJECTE AL SERVEI DE LA CIÈNCIA I DE LA SOCIETAT

L’ICTINEU 3 va néixer amb vocació de servei públic, com una eina al servei del coneixement i de la gestió dels nostres mars i oceans.

Per les seves capacitats pot treballar a tota la plataforma continental i és capaç d’arribar al 50% dels fons de la Mediterrània. Això suposa una gran empenta per a la ciència ja que fins ara només s’ha explorat entre un 2% i un 5% de tots els mars i oceans del planeta. Recordem que actualment es coneix molt més la superfície del planeta Mart que la del planeta Terra. Tal com adverteixen els experts, cal la construcció d’un gran nombre de vehicles submarins per arribar al mateix nivell de  coneixement, i per evitar també que es perdin una gran quantitat d’espècies abans de ser conegudes.

L’ICTINEU 3 porta a bord instruments científics i les dades obtingudes es posaran a disposició de la comunitat científica i oceanogràfica.

El submarí és l’eina ideal per a l’estudi i conservació del patrimoni arqueològic submergit. El fons del mar és encara el gran museu de la humanitat; l’ICTINEU 3 ens pot ajudar a recuperar una part de la nostra història i a conèixer millor el nostre patrimoni i passat marítim.

Si coneixem més el nostre mar el podrem cuidar millor i fer-ne una gestió i aprofitament més òptim i respectuós. Del mar depèn una part important de la nostra economia, però també és el nostre gran rebost i ens dóna l’aire que respirem.

UN SOMNI COL·LECTIU, DE PAÍS

La construcció de l’ICTINEU 3 és el resultat de gairebé deu anys de feina i s’ha promogut des de l’Institut Ictineu Centre Català de Recerca Submarina i des de l’empresa Ictineu Submarins SL.

Aquest projecte ha pogut créixer en part gràcies a les col·laboracions desinteressades de molta gent. Des de voluntaris que han aportat el seu treball, fins a aportacions de capital, col·laboracions en espècies i patrocinis, aportant cadascú el seu gra de sorra, en la mesura de les seves possibilitats. El micromecenatge hi ha tingut també una importància fonamental. Més de 1.700 persones han fet aportacions directes per fer possible l’engegada del submarí ja sigui mitjançant Verkami o en successives campanyes iniciades al web d’ictineu http://www.ictineu.net.

En el disseny i construcció del submarí hi han participat molts proveïdors i empreses d’enginyeria catalanes, i més d’una trentena d’estudiants, que han tingut tots ells l’oportunitat de conèixer i entrar en un nou sector amb gran valor afegit: la tecnologia submarina. Estem segurs que aquest projecte impulsarà aquest sector a Catalunya i farà que en els propers anys es generin llocs de treball qualificats, coneixement i riquesa pel país.

PER QUÈ SOM DIFERENTS

Hem incorporat un sistema pioner de bateries submarines d’ió-liti-polímer, desenvolupat pel nostre equip d’enginyers, i un sistema de propulsió potent i eficaç que permetrà una capacitat única per desplaçar-se grans distàncies a grans profunditats.

Hem aconseguit innovar en els materials, disseny i càlcul del buc de pressió, i hem incorporat per primera vegada els materials compòsits en les estructures, incloent
materials d’última generació. D’aquesta manera el submarí és molt lleuger i molt més operatiu que la resta de submarins existents.

Hem introduït, respecte a altres submarins, millores en l’ergonomia, el disseny i la comoditat, aportant a la vegada estètica i més seguretat.

 

QUÈ PODEM FER AMB L’ICTINEU 3

 Observació, estudis i recerca del medi marí: • Arqueologia submarina (documentació, inventari, recuperació, gestió del patrimoni). • Recollir mostres per extreure nous principis actius que curin malalties fins ara incurables. • Oceanografia, geologia, biologia marina (observació, presa de mostres, presa de dades amb sensors). • Investigació dels ecosistemes marins. Immersions de treball: • Treballs subaquàtics: revisió de canalitzacions, cables, plataformes, emissaris. • Immersions per a prevenció i gestió d’emergències i desastres naturals, gestió
 de patrimoni. • Prevenció de riscos ecològics. • Seguiment i avaluació de desastres ecològics. • Seguiment i avaluació d’activitats il·legals i/o perjudicials per als fons marins,
en especial en espais protegits. • Control de la qualitat ambiental del litoral. Activitats turístiques i divulgatives: • Filmacions per a la divulgació de la fauna i flora mediterrànies.  

QUÈ DIUEN DE NOSALTRES, RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

En les dues darreres edicions del congrés de referència del sector Underwater Intervention, l’ICTINEU 3 va rebre els afalacs dels experts del sector, com ja és habitual en l’àmbit internacional, tant per les seves característiques tècniques com pel seu disseny. Així, el cap d’enginyers del submarí nordamericà Deepsea Chalenger va mostrar la seva admiració pel nostre submarí. El Deepsea Chalenger ha estat construït pel famós director de cinema James Cameron, creador d’Abyss i Titanic, entre d’altres films d’èxit, amb el que ell mateix ha baixat a 10.898 m de profunditat.

En diverses ocasions l’equip de l’ICTINEU 3 ha estat convidat a visitar i a col·laborar amb centres de recerca de referència i prestigi internacional, com el Woods Hole Oceanographic Institution (USA) i IFREMER (França). Recentment, el centre francès (Ifremer, Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) ha mostrat un ferm interès en les bateries d’ió-liti-polímer que hem desenvolupat, i s’està treballant ja en col·laboraió per qualificar aquestes bateries pels seus nous vehicles de 3000m i 6000m. El cap del seu departament de sistemes submarins, Vincent Rigaud, ha dit de nosaltres que som “els representants d’una nova generació de tecnologia submarina”, i el seu enginyer responsable del disseny del submarí NAUTILE, Jean François Drogou, afirma que som “l’equip que està més avançat del món” en referència a les bateries d’ió-liti submarines. Recentment l’ICTINEU 3 ha estat visitat per responsables de diferents centres oceanogràfics internacionals com el japonès JAMSTEC, el francès IFREMER.

El director de Stanley Submarines, que va col·laborar en la campanya de Verkami de 2013 i va visitar l’ICTINEU 3, va afirmar que en el disseny de submarins, al món hi haurà un abans i un després de l’ICTINEU 3.

El projecte ha estat reconegut com a projecte de R+D+i  per les diferents administracions i òrgans gestors de la recerca, tant a Espanya com a Catalunya. Malgrat tot, el finançament públic mai ha estat suficient per dur a terme un projecte ambiciós, d’aquesta envergadura.

El reconeixement del projecte a la premsa estatal i internacional ha estat ampli i abundant amb més de 300 notícies en sis anys, és a dir, una mitjana d’una notícia per setmana.

 

Visita al submarí Alvin en el seu 50 aniversari. L’equip de l’ICTINEU 3 en la delegació de l’MTS, formada per representants de: “SHINKAI 6500” japonès “JIANLONG” xinès,  “Antipodas”, NOAA, GL, ABS, Seamagine, OceanGate, etc.”. El gener de 2014.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS


Destinarem les vostres aportacions a conservar l’ICTINEU 3, acabar les darreres proves de mar, dotar-lo amb l’equipament científic necessari i obtenir la certificació i classificació definitiva per part de la societat classificadora DNV-GL Group perquè pugui començar a treballar per tot el món al servei de la ciència i de la humanitat.

Si no vols que el teu nom sigui visible al submarí o a la web, fes-nos-ho saber i mantindrem el teu anonimat.

SOM L’ICTINEU3, SIGUES UN MÉS

Si vols més informació sobre nosaltres la pots trobar a www.ictineu.net o ens pots seguir a Facebook, a Twitter i a Youtube