+34 933 094 274
info@ictineu.net

Villefranche OOV 2017

Durant les setmanes d’Abril de 2017, l’ICTINEU 3 va estar fent immersions científiques en col•laboració amb l’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer, el Laboratoire Géoazur, el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i ICTINEU Submarins SL.

VilleFranche OOV 2017_0019

Van ser 8 dies d’immersió i 18 immersions on l’ICTINEU 3 va estar 51 hores a l’aigua, de les quals 26 en immersió; Van baixar amb el submarí 9 biòlegs i 3 geòlegs, explorant el Canyon du Paillon (el Rec de Niça), el Cap de Niça i la badia de Villefranche-sur-mer, a la Costa Blava francesa.

VilleFranche OOV 2017_0036

Les immersions més profundes van ser a 256m, 317m, 320m, 490m i 1.000m. La mitjana de profunditat de les immersions ha estat de 178 metres.

El Rec de Niça, té unes característiques excepcionals ja que és el punt de la Mediterrània occidental on es fa fons amb més verticalitat. A més, el relleu submarí és molt torturat, amb moltes petites valls i parets de roques de molta inclinació, i de morfologies molt diferents. Fa moltes dècades que no s’hi practica la pesca d’arrossegament i els fons han pogut, en part, regenerar els seus hàbitats.

VilleFranche OOV 2017_0010

Objectius científics de la campanya:

El Laboratoire Géoazur és un laboratori de recerca mixt especialitzat en les geociències que combina la recerca a la Terra, l’Oceà i l’Espai. Els seus científics tenien interès en estudiar l’era Messiniana en què la Mediterrània es va eixugar i després es va reomplir ràpidament, així com la zona dels -120m on se situava el nivell del mar en l’últim període glacial i valorar els riscos geològics de l’assentament de l’aeroport.

L’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer és un centre pluridisciplinar adscrit a la Universitat Pierre et Marie Curie i al CNRS, reconegut com a Observatori de les Ciències de l’Univers i dedicat a la recerca, l’ensenyament, l’observació i la divulgació. És conegut internacionalment pels seus estudis en plàncton però s’hi treballa també en l’àmbit de l’oceanografia pelàgica, biologia fonamental així com també en l’àmbit de les meduses.

VilleFranche OOV 2017_0032

En aquestes immersions hi havia interessos diversos des de l’observació del plàncton a la columna d’aigua fins a les comunitats bèntiques crepusculars, com l’estudi de comunitats coral•lígenes i la relació amb l’acidificació.

Immersió a 1000 metres

En aquesta ocasió es va fer una immersió molt més llarga que les anteriors, de 4 hores i 20 minuts. Es va iniciar sobre un fons de 450 metres i es va anar descendint cap a l’interior del rec submarí, alguns cops avançant sobre el fons, i d’altres lluny del fons en la columna d’aigua.

VilleFranche OOV 2017

En aquesta immersió, pel que fa a biologia submarina es va poder estudiar i filmar les diferents capes de plàncton, bancs de peixos, molt grans i densos, l’activitat dels calamars o el krill. També es van filmar grans calamars de profunditat caçant davant del submarí. Pel que fa a la geologia i orografia submarina es va estudiar el perfil del relleu submarí des de 450m fins a 1.000m i es van descobrir formacions geològiques impressionants, valls de tipus alpí a 1.000 metres de profunditat.

Aquestes immersions van ser possibles gràcies a la col•laboració de:

 

GALERIA