+34 933 094 274
info@ictineu.net

Lake Garda PROMARE 2018

El submarí científic ICTINEU 3, va participar en una campanya arqueològica al Llac de Garda, al nord d’Itàlia, inspeccionant un vehicle amfibi de la Segona Guerra Mundial, que es va enfonsar el 30 d’abril de 1945, pocs dies abans de que s’acabés la guerra, i on hi van morir 25 dels 26 soldats nord-americans que l’ocupaven.

Contexte històric

La nit del 30 d’abril de 1945 el vehicle amfibi nord-americà conegut popularment amb el nom de DUKW, va sortir de la petita ciutat de Torbole al nord est del llac, amb sobrecàrrega, 26 homes, un canó de 75mm i abundant munició. Era part d’un comboi de DUKWs, que durant la nit portaven provisions a la població de Riva de Garda.

Wikipedia/DUKW

Wikipedia/DUKW

Durant la travessa, amb temporal amb forts vents i onades el motor es va espatllar, i el vehicle es va enfonsar. Amb el naufragi, hi van morir 25 dels 26 tripulants. L’únic supervivent de la tràgica nit va ser Caporal Thomas Hough, un socorrista de Dayton, Ohio.

L’Associació Benàch, amb la seu a Torbole i dedicada a recuperar i difondre la història local, ha dedicat molts anys a estudiar l’alliberament de Torbole per part de la U.S. 10th Mountain Division, i en concret aquest tràgic succés. Un camí que no han fet sols, ja que al 2004 s’hi va sumar l’organització sense ànims de lucre ProMare, dels EUA. En una primera campanya de 2004, mitjançant sistemes de localització sonar, van estar buscant sense èxit aquest vehicle enfonsat.

LakeGarda_002

Altres organitzacions s’hi van anar sumant i va ser al 2012, que els Voluntaris del Llac van trobar el DUKW enfonsat a 276 metres de profunditat després d’haver escombrat amb el sònar una àrea de més de 7 milions de metres quadrats.

La setmana de l’1 al 5 d’octubre es va realitzar una campanya conjunta utilitzant l’ICTINEU 3 per fer una inspecció acurada del vehicle enfonsat, i intentar localitzar altres objectes en el seu entorn, com la càrrega o traces dels soldats que transportava. Ha estat una actuació no invasiva, per respecte als soldats que hi van perdre la vida.

LakeGarda_001

Finalment, després de vàries immersions amb representants de l’Associació Benàch, els Voluntaris del Llac, ProMare, i l’ex agregat a l’ambaixada dels EUA a Roma Jeff Patton, a la última immersió hi va baixar l’alcalde de Torbole Gianni Morandi, i en una cerimònia molt emotiva, i utilitzant el braç robòtic del submarí, es van dipositar, plegades, les banderes dels Estats Units d’Amèrica i d’Italia, en honor a aquells joves soldats que van morir lluitant contra el feixisme.

Tota la campanya va ser finançada íntegrament per Promare, i va comptar amb el suport de l’Associació Benàch, els “Voluntari del Lago de Garda”, bombers i policia locals.

 
 
 

GALERIA