+34 933 094 274
info@ictineu.net

Missions

 

Villefranche OOV 2015-1

El mes d’Abril del 2015 l’ICTINEU3 va iniciar les seves primeres proves i immersions al mar, al costat del Cap Ferrat. Es van duur a terme l’entrenament dels pilots i immersions científiques amb els investigadors de l’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer (OOV).

Primeres inmersions

Els dies 21, 22 i 23 d’abril es van realitzar 11 immersions, començant per 18m, continuant per 50m i se’n va arribar a fer una a 93 metres de profunditat. Aquestes immersions van formar part del pla de certificació del submarí. Un cop acabades es va obtenir el permís de navegació en aigües franceses. D’aquesta manera l’ICTINEU3 inicià la seva activitat científica al servei de la ciència i de la humanitat.

Aquesta fita tant important ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer (OOV) que depèn de la universitat Pierre et Marie Curie de França, la Chambre de Commerce et d’Industrie Nice Côte d’Azur, concessionari del port de Villefranche-Darse, la societat DARK PELICAN i Ictineu Submarins SL.

 

Port de la Selva CASC 2015

El dia 9 d’Octubre del 2015, l’Ictineu 3, realitzà la seva primera campanya científica en un jaciment arqueològic, al derelicte de Cala Cativa I, que es troba davant del litoral del Port de la Selva a més de 30 metres de profunditat, i,  que s’estudia per primera vegada.

Gràcies a la col·laboració entre el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, i Ictineu Submarins SL, va poder accedir a aquest jaciment subaquàtic, descobert ara fa 121 anys per Romualdo Alfaras, un erudit veí del Port de la Selva i pioner en l’arqueologia subaquàtica.

Port_De_La_Selva_APort_2015 20151009_PortDeLaSelva_CASC_Cativa_001

 

En aquesta missió, Cala Cativa I, els arqueòlegs submarinistes van poder analitzar les restes que es conserven.
Es tracta d’un vaixell de 8-9 metres d’eslora datat al segle I aC, i que presentaria els mateixos trets d’arquitectura naval que el derelicte de Cap del Vol, que són propis del món ibèric. Així, es referma encara més la idea d’una construcció ibèrica donat que aquesta embarcació, al ser més petita, estaria presentant una navegació de cabotatge local.   El treball conjunt dels arqueòlegs submarinistes del CASC i el submarí Ictineu 3, ha permès, també, crear les bases dels procediments i protocols per poder actuar en jaciments a més fondària, fins a 1.000 metres.

20151009_PortDeLaSelva_CASC_Cativa_002

A més de la tecnologia de l’Ictineu 3, s’ha pogut comptar amb la col·laboració del Departament d’Antropologia de la University of Southern California provant noves tecnologies de registre basades en diversos Ipads adequats amb caixes estanques permetent documentar informàticament a temps real les restes del vaixell.

Villefranche OOV 2015-2

 

Certificació i 1000 metres

Els dies 3, 4 i 5 de novembre, l’ICTINEU 3 va acabar la certificació i obtingué la classificació per part de la societat DNV-GL, essent homologat per Afers Marítims Francesos per a immersions fins a 1.000 metres de profunditat.

FONS_1000_m_20151105_153526 Marcador 1000m

 

Amb aquesta fita l’ICTINEU 3 es va convertir en el 7è submarí que s’ha construït mai a la Unió Europea capaç de submergir-se fins a 1.000 metres de fons amb tripulants a l’interior. I és un dels 3 submarins operatius de la UE que poden arribar a aquesta profunditat.

2015-11-05_AlPortDeVilleFranche DCIM100GOPRO

 

Després d’acabar els últims tests al sud del Cap Ferrat a la Costa Blava francesa, durant el primer dia es van realitzar tres immersions a 30, 59 i 308 metres de profunditat; el segon dia dos proves de verificació a mar obert a 200 i a 240 metres; i el tercer dia una sola immersió de 4 hores començant a mar obert davant del Cap Ferrat i baixant fins al fons del canó de Villefranche, a 1.000 metres de profunditat.

DCIM100GOPRO 2015-11-05 Primera immersió a 1000 m 009

 

En aquestes immersions el submarí era tripulat per un pilot d’ICTINEU Submarins, Pere Forès, i un inspector de la societat de classificació DNV-GL.

Campanya científica

Durant els dies següents es van realitzar immersions científiques, hi van participar 7 científics, tres fotògrafs submarins i dos reporters de televisió. Un total de 12 immersions a 123m, 41m, 115m, 119m, 115m, 30m, 30m, 400m, 400m, 140m, 105m, i 118m de profunditat amb un total de 23 hores al mar i gairebé 12 hores sota l’aigua. S’han explorat tres zones diferents: les parets verticals que hi ha al sud del cap de Niça, la part superior del canó de Villefranche on l’observatori hi té instal•lada una sofisticada boia oceanogràfica, i la columna d’aigua al sud del Cap Ferrat fins a 400 metres de fons.

2015-11-05 Primera immersió a 1000 m 011 2015-11-05_Manometre1000m

 

En la missió es va observar una gran explosió de plàncton i animals gelatinosos; es va observar un fons molt ric en gorgònies, que creixen de mida a mesura que hi arriba més la llum solar. També es va poder apreciar com es recupera el corall vermell, i com es veuen les restes arqueològiques en les zones profundes i fosques on aquestes restes pràcticament resten intactes i no són cobertes per la vida, sinó tant sols per una lleugera capa de neu marina. Tristament també es van detectar moltes restes d’arts de pesca fins a molta profunditat.

Aquesta fita tant important va ser possible gràcies a la col•laboració de:

  • l’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer (OOV) associat a la universitat Pierre et Marie Curie de França, que ha aportat la logística, personal i vaixells per a les proves
  • la Chambre de Commerce et d’Industrie Nice Côte d’Azur, concessionària del port de Villefranche-Darse, que ha acollit gratuïtament l’ICTINEU 3 al seu port
  • el CNRS que ha aportat el vaixell Sagitta 3 per a les operacions i el vaixell Thetis II de guàrdia per una eventual emergència
  • la Unitat de Tecnologia Marina UTM-CSIC que ha mantingut el vaixell García del Cid de guàrdia per una eventual emergència
  • la Universitat de Nice, que ha aportat personal de suport a les operacions

 

 

Baix Empordà CASC 2016

Durant el mes d’octubre dle 2016, L’ICTINEU 3 va estar fent immersions en col•laboració amb el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), al Baix Empordà, utilitzant com a ports base el Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols i el Port de Palamós, amb el suport del Museu de la Pesca i de General Nàutic de Palamós.

En total es van fer 22 immersions a profunditats d’entre 22 i 65 metres. L’ICTINEU 3 va ser durant 67 hores a l’aigua 32 de les quals submergit, i recorregué més de 30km lineals pel fons marí. Vint persones, pràcticament tots científics o professionals relacionats amb la gestió de la mar, han pogut fer immersions i participar a la campanya d’exploració.
Tres nous jaciments descoberts

Una de les tasques de l’ICTINEU 3 era la d’anar fent recorreguts submarins de prospecció a les zones i profunditats que els arqueòlegs consideraven més interessants, en les quals, l’ICTINEU 3 va ajudar a localitzar tres nous jaciments arqueològics de l’època romana, tots d’alt valor.

Destaquem un jaciment que, correspòn segurament de la primera meitat del segle I aC, pertanyent a la Romà imperial, del que se’n tenien notícies però en el que mai s’havien realitzat treballs arqueològics. Sembla que és un vaixell mercant d’uns quinze metres carregat amb entre 1.000 i 2.000 àmfores de salsa de peix “Garum”., i que es considera el vaixell d’aquest tipus més ben conservat de Catalunya.

Rècord mundial

Per aquest motiu, es va aprofitar l’ocasió per a fer un rècord mundial. Per primera vegada a la història un petit submarí científic, propulsat elèctricament i sense suport extern, ha pogut recórrer per sota l’aigua una distància de 12 km, la que separa el port de St. Feliu de Guíxols amb Palamós. Aquesta fita històrica ha estat possible gràcies a que l’ICTINEU 3 és un des submarins més avançats del mon. Un vehicle molt eficient energèticament, amb unes formes hidrodinàmiques de gran eficiència, un pes i volum reduïts, i el millor sistema de bateries de liti del món que li donen entre 2 i 4 vegades més d’energia que els altres submarins i li permet recórrer més de deu vegades més de distància. Tot i fer la travessa amb els quatre motors a màxima potència i els llums encesos durant tot el trajecte, l’ICTINEU 3 va utilitzar tan sols el 45% de les bateries.

 

Baix Empordà DGP 2016

//En Construcció//

Villefranche OOV 2017

Durant les setmanes d’Abril de 2017, l’ICTINEU 3 va estar fent immersions científiques en col•laboració amb l’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer, el Laboratoire Géoazur, el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i ICTINEU Submarins SL.

Van ser 8 dies d’immersió i 18 immersions on l’ICTINEU 3 va estar 51 hores a l’aigua, de les quals 26 en immersió; Van baixar amb el submarí 9 biòlegs i 3 geòlegs, explorant el Canyon du Paillon (el Rec de Niça), el Cap de Niça i la badia de Villefranche-sur-mer, a la Costa Blava francesa.

Les immersions més profundes van ser a 256m, 317m, 320m, 490m i 1.000m. La mitjana de profunditat de les immersions ha estat de 178 metres.

El Rec de Niça, té unes característiques excepcionals ja que és el punt de la Mediterrània occidental on es fa fons amb més verticalitat. A més, el relleu submarí és molt torturat, amb moltes petites valls i parets de roques de molta inclinació, i de morfologies molt diferents. Fa moltes dècades que no s’hi practica la pesca d’arrossegament i els fons han pogut, en part, regenerar els seus hàbitats.

Objectius científics de la campanya:

Géoazur és un laboratori de recerca mixte especialitzat en les geociències que combina la recerca a la Terra, l’Oceà i l’Espai. Els seus científics tenien interès en estudiar l’era Messiniana en què la Mediterrània es va eixugar i després es va re-omplir ràpidament, així com la zona dels -120m on se situava el nivell del mar en l’últim període glacial i valorar els riscos geològics de l’assentament de l’aeroport.

L’Observatoire Oceanologique Villefranche és un centre pluridisciplinar adscrit a la Universitat Pierre et Marie Curie i al CNRS, reconegut com a Observatori de les Ciències de l’Univers i dedicat a la recerca, l’ensenyament, l’observació i la divulgació. És conegut internacionalment pels seus estudis en plàncton però s’hi treballa també en l’àmbit de l’oceanografia pelàgica, biologia fonamental així com també en l’àmbit de les meduses. En aquestes immersions hi havia interessos diversos des de l’observació del plàncton a la columna d’aigua fins a les comunitats bèntiques crepusculars, com l’estudi de comunitats coral•lígenes i la relació amb l’acidificació.

Inmersió a 1000 metres

En aquesta ocasió es va fer una immersió molt més llarga que les anteriors, de 4 hores i 20 minuts. Es va iniciar sobre un fons de 450 metres i es va anar descendint cap a l’interior del rec submarí, alguns cops avançant sobre el fons, i d’altres lluny del fons en la columna d’aigua.

En aquesta immersió, pel que fa a biologia submarina es va poder estudiar i filmar les diferents capes de plàncton, bancs de peixos, molt grans i densos, l’activitat dels calamars o el krill. També es van filmar grans calamars de profunditat pescant davant del submarí. Pel que fa a la geologia i orografia submarina es va estudiar el perfil del relleu submarí des de 450m fins a 1.000m i es van desocbrir formacions geològiques impressionants, valls de tipus alpí a 1.000 metres de profunditat.

Aquestes immersions van ser possibles gràcies a la col•laboració de:

  • – l’Observatoire Océanologique de Villefranche-sur-Mer (OOV) associat a la universitat Pierre et Marie Curie de França, que ha aportat la logística, personal i vaixells per a la campanya.
  • – la Chambre de Commerce et d’Industrie Nice Côte d’Azur, concessionària del port de Villefranche-Darse, que ha acollit l’ICTINEU 3 a preu reduït al seu port.
  • – el CNRS que ha aportat el vaixell Sagitta 3 per a les operacions i el vaixell Thetis II de guàrdia per una eventual emergència.

 

Villefranche OOV 2018

//En Construcció//

 

Lake Garda PROMARE 2018

El submarí científic ICTINEU 3, va participar en una campanya arqueològica al Llac de Garda, al nord d’Itàlia, inspeccionant un vehicle amfibi de la Segona Guerra Mundial, que es va enfonsar el 30 d’abril de 1945, pocs dies abans de que s’acabés la guerra, i on hi van morir 25 dels 26 soldats nord-americans que l’ocupaven.

La nit del 30 d’abril de 1945 el vehicle amfibi nord-americà conegut popularment amb el nom de DUKW, va sortir de la petita ciutat de Torbole al nord est del llac, amb sobrecàrrega, 26 homes, un canó de 75mm i abundant munició. Era part d’un convoi de DUKWs, que durant la nit portaven provisions a la població de Riva de Garda.

Durant la travessa, amb temporal amb forts vents i onades el motor es va espatllar, i el vehicle es va enfonsar. Amb el naufragi, hi van morir 25 dels 26 tripulants. L’únic supervivent de la tràgica nit va ser Caporal Thomas Hough, un socorrista de Dayton, Ohio.

La Associació Benàch, basada a Torbole i dedicada a la història local, ha dedicat molts anys a estudiar l’alliberament de Torbole per part de la U.S. 10th Mountain Division, i en concret aquest tràgic succés. Un camí que no l’han fet sols, al 2004 s’hi va sumar l’organització sense ànims de lucre Promare, dels EUA, en aquella primera campanya de 2004, mitjançant sistemes de localització sonar, van estar buscant sense èxit aquest vehicle enfonsat.

LakeGarda_002

Altres organitzacions s’hi van anar sumant i va ser al 2012, que els Voluntaris del Llac van trobar el DUKW enfonsat a 276 metres de profunditat després d’haver escombrat amb el sònar una àrea de més de 7 milions de metres quadrats.

La setmana de l’1 al 5 d’octubre es va realitzar una campanya conjunta utilitzant l’ICTINEU 3 per fer una inspecció acurada del vehicle enfonsat, i intentar localitzar altres objectes en el seu entorn, com la càrrega o traces dels soldats que transportava. Ha estat una actuació no invasiva, per respecte als soldats que hi van perdre la vida.

LakeGarda_001

Finalment, després de vàries immersions amb representants de l’Associació Benàch, els Vountaris del Llac, Promare, i l’ex agregat a l’ambaixada dels EUA a Roma Jeff Patton, a la última immersió hi va baixar l’alcalde de Torbole Gianni Morandi, i en una cerimònia molt emotiva, i utilitzant el braç robòtic del submarí, es van dipositar plegades les banderes dels Estats Units d’Amèrica i d’Italiana, en honor a aquells joves soldats que van morir lluitant contra el feixisme.

Tota la campanya va ser finançada íntegrament per Promare, i va comptar amb el suport de l’Associació Benàch, Voluntari del Lago de Garda, bombers i policia.