+34 933 094 274
info@ictineu.net

FAQ

Quina

La màxima és a l’Oceà Pacífic a la fosa de les Marianes, amb 11.000 metres de profunditat, a la Mediterrània la més profunda és de 4.800 metres en una fosa al sud de l’illa de Creta. La profunditat mitjana de tots els mars i oceans és de 4.000 metres, s’estima que només un 1% és més profund de 7000 metres.

Fins

En totes les profunditats hi ha vida malgrat que només la dels animals de superfície és àmpliament coneguda, a cada campanya de biologia es descobreixen desenes d’éssers vius mai vistos.

Perquè

El nostre planeta està cobert per aigua en un 70% de la seva superfície, per tant desconeixem la major part del nostre planeta. La part més important d’activitat volcànica es produeix al fons del mar, i no en sabem res, la totalitat d’unions entre plaques continentals és al fons del mar, i quan es mouen poden produir tsunamis. A partir de 200 metres de profunditat ja no hi arriba la llum del sol, però hi segueix havent vida, una vida ben diferent al que coneixem, sense fotosíntesi i sotmesa a grans pressions, l’estudi d’aquesta ens pot ajudar a comprendre l’inici de la vida a la terra. També és al fons del mar on podem aprendre més sobre la nostra història i les civilitzacions que ens han precedit. Per desgràcia també necessitem baixar per solucionar problemes causats pels éssers humans, com el cas del Prestige i no hem d’oblidar que el mar és el termòmetre del planeta, i per tant l’hem de poder estudiar per saber com evoluciona el canvi climàtic. Actualment coneixem més la superfície del planeta Mart que el fons del mar, un 67% del planeta segueix per explorar.

Quina

Al 1960 el batiscaf Trieste amb dos tripulants a bord i després de sis hores de descens, va tocar fons a la profunditat de 10.914 metres. Mai més s’hi ha tornat tot i que els francesos ho van intentar amb el seu batiscaf Arquimide, assolint més de 9.000 metres de profunditat. No van arribar més avall perquè no van aconseguir trobar el punt més profund de la fosa. Actualment hi ha 4 submergibles, el Nautile, el Sinkai 6500 i els dos Mir , que baixen fins a 6.000 metres amb el que ja es pot explorar el 97% del fons marí.

S’ha

L’interior del casc de pressió del submarí, està sempre a la pressió d’una atmosfera, que és a la pressió de l’aire lliure, per tant no és necessari fer cap descompressió. El casc de pressió del submarí s’encarrega d’aguantar la diferència de pressió entre l’interior i l’exterior quan el submarí és sota l’aigua.

Quina

Cada 10 metres que s’enfonsa un submarí s’afegeix una atmosfera de pressió, per tant a 1000 metres de profunditat, s’haurà d’aguantar una pressió de 100 atmosferes, és a dir 100Kg per cm2.

I

Existeixen varies raons: és molt diferent la percepció que té una persona a la que pot transmetre una màquina, si és tripulat podrà ser molt més eficaç, la persona veurà coses que no veurien els robots, i podrà realitzar maniobres que d’altra manera no es podrien fer. Degut a la impossibilitat de transmetre dades per dins de l’aigua els robots submarins (ROV’s) es veuen obligats a dependre d’un cordó umbilical que els uneix a un gran vaixell a la superfície limitant-los la mobilitat. Encara falta molt en el camp de la intel·ligència artificial perquè un robot autònom sigui operatiu sota l’aigua per tant el submergible tripulat segueix sent imprescindible. “els instruments no poden mesurar el que coneixem” “únicament l’home te l’inestimable poder de viure i interpretar les situacions desconegudes, treure’n lliçons i prendre iniciatives” Jhon Glen.

Es

No, en un submergible d’aquestes característiques no hi ha acceleracions com en els viatges a l’espai, i per tant no es necessita ni preparació física ni característiques especials. No és recomanable per claustrofòbics tot i que la mirant a través de la gran cúpula de metacrilat no et sents tancat.

Quina

La mitjana dels submarins que actualment estan operatius és de més de 20 anys, molts arriben als 30 anys i l’Alvin, un dels submarins més famosos del món, ara ja té 42 anys i segueix treballant tot i que ja li estan preparant la jubilació.

Quants

En els últims 100 anys s’han construït més de 400 submarins civils, dels quals 140 estan actius. La meitat són turístics per poca profunditat i l’altre meitat són científics i industrials. Al mar Mediterrani n’hi ha tant sols 5 per a més de 100 metres.

Com es respira?

Monturiol ja ho va solucionar fa 150 anys, no es necessita cap aparell per respirar com en el món del submarinisme, per una banda es va afegint l’oxigen consumit, que es porta emmagatzemat en bombones, i per altra banda es va absorbint el Co2 resultant de la respiració. Per tant dins de l’habitacle respirem el mateix i de la mateixa manera que ho faríem a l’aire lliure. Amb uns analitzadors d’atmosfera la composició de l’aire està controlat en tot moment, i les múltiples mesures de seguretat fan que no suposi cap mena de problema.